Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής Δήμου Αντιπάρου

11 Δεκεμβρίου, 2015

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων μου κρίνω σκόπιμο να κάνω ένα πρώτο μικρό απολογισμό του έτους που πέρασε.
Καταρχήν να πω ότι δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε να κατέβουμε στις εκλογές η ίδια η πραγματικότητα μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Ζούσαμε όλη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο νησί μας και σαν ενεργοί πολίτες διαπιστώσαμε ότι έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Ο αρχικός πυρήνας και τα υπόλοιπα μέλη που συμπλήρωσαν τον συνδυασμό δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να πετύχουμε. Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αρχές και πεποιθήσεις, διαφορετικές ιδέες και προσεγγίσεις συσπειρώθηκαν για να ανατρέψουν την νοσηρή κατάσταση η οποία είχε διαμορφωθεί. Άνθρωποι καταξιωμένοι στην συνείδηση του κόσμου οι οποίοι στην ουσία δεν είχαν κάτι να κερδίσουν η να αποδείξουν (το αντίθετο μάλιστα ) είχαν όμως ένα όραμα και όνειρο για τον τόπο που ζουν.
Τα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίζαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν λίγο ή πολύ γνωστά. Έχοντας όμως πίστη στον εαυτό μας και στην αξία μας ήταν θέμα χρόνου να λυθούν. Δυστυχώς όμως δεν γνωρίζαμε ότι ο μηχανικός και η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας με την υπογραφή του απερχόμενου Δήμαρχου τέσσερεις ημέρες πριν παραδώσει θα μας αποχαιρετούσαν, προσωπικά το έμαθα ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου αρχές Οκτωβρίου 2014. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν δύο χαμένοι μήνες χαμένοι γιατί ασχοληθήκαμε με αυτό το ζήτημα είτε να ακυρώσουμε την υπογραφή του προηγούμενου δημάρχου είτε άμεσα να γίνει κάλυψη των κενών θέσεων δυστυχώς έως τώρα τίποτα από τα δύο δεν έγινε παρότι καταφέραμε να υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση για την κάλυψη των κενών με δύο νέες προσλήψεις, δυστυχώς η προκήρυξη των εκλογών το Δεκέμβριο 2014 Το δημοψήφισμα τον Μάιο του 2015 και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 κατάφεραν αυτό το θέμα να μην έχει λυθεί ακόμη , ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει έως το τέλος του έτους.
Αποδεχόμενοι την πραγματικότητα στον Δήμο και ενόψει του καλοκαιριού από τον Ιανουάριο του 2015 ξεκινήσαμε στην ουσία να δουλεύουμε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας.
Πρώτη προτεραιότητα ήταν η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων. Βιολογικός και αφαλάτωση. Βρήκαμε τον τρόπο και παρά την έλλειψη μηχανικού καταφέραμε να ξεκινήσουν οι συνδέσεις στο δίκτυο με προφανή όφελος για τους επαγγελματίες και όχι μόνο. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το έργο αποκατάσταση ΧΑΔΑ και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων το οποίο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2010 – 2013 χωρίς όμως να έχει γίνει καμιά περεταίρω ενέργεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την ωρίμανση του έτσι πήραμε εγκρίσεις από την αρχαιολογία και έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την διεύθυνση περιβάλλοντος και άλλες και φτάσαμε στο τελικό στάδιο δημοπράτησης αλλά δυστυχώς χωρίς μηχανικό δεν μπορούμε να κάνουμε τον διαγωνισμό ως τώρα. Προσωπικά έχω αφιερώσει αμέτρητες ώρες για το θέμα αυτό δεκάδες επισκέψεις και έγγραφες αιτήσεις αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα προς το παρών. Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε και είμαστε έτοιμοι τις επόμενες ημέρες να δημοπρατήσουμε το υποέργο αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αντιπάρου και έτσι θα γλιτώσουμε τα πρόστιμο που ήδη έχουν έρθει και για το Δήμο μας και ανέρχεται στο ποσό των 80.000 euro τον χρόνο , ποσό το οποίο θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Δήμου και κατ επέκταση τούς Δημότες.
Ανοιχτός δήμος και ανοιχτά συμβούλια ο δήμος είναι ανοιχτός καθημερινά και δέχεται τους πολίτες χωρίς ραντεβού για να εκφράσουν τα παράπονά τους ή τις προτάσεις τους οι οποίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και κάθε τι που τους απασχολεί.
Αναβαθμίσαμε το site του δήμου και δημιουργήσαμε προφίλ στο facebook και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνοντας κάθε μας ενέργεια και δίνοντας βήμα στον καθένα να εκφράζει τις απόψεις του, ακόμη και να γράφει στον “τοίχο” του δήμου προσωπικές στιγμές, με λίγα λόγια ανοικτό σε όλους. Ψηφίσαμε κανονισμό Δημοτικού Συμβουλίου και αναβαθμίσαμε την λειτουργία του. Για πρώτη φορά όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν στα χέρια τους τις γραπτές εισηγήσεις των θεμάτων και πλήρη ενημέρωση. Από την αρχή ανεβάσαμε ηχητικά του Δημοτικού συμβουλίου στο διαδίκτυο έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να το ακούσει και να σχηματίσει την προσωπική του άποψη. Πολλοί ίσως το θεωρούν απλό, άλλοι ίσως επιβεβλημένο όμως τίποτα δεν είναι αυτονόητο και εύκολο και όμως ήταν η πρώτη δέσμευση μας την οποία υλοποιήσαμε και μάλιστα χωρίς κόστος. Το όλο εγχείρημα έφερα σε πέρας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκούρτης Σωτήρης και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Αρτέμης Τριαντάφυλλος.
Δώσαμε μεγάλο βάρος στην ηλεκτρονική επικοινωνία email κλπ με αποτέλεσμα οι δημότες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού να απευθύνονται στον δήμο με αποστολή email και να τυγχάνουν άμεσης απάντησης και επίλυσης των θεμάτων τους.
Ορίσαμε υπεύθυνους δημοτικούς συμβούλους για κάθε τομέα οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στα καθήκοντα τους και έφεραν σε πέρας το έργο που είχαν αναλάβει ξεπερνώντας κάθε προσδοκία .
Στον τομέα της καθαριότητας ξεκινήσαμε ψηφίζοντας τον κανονισμό, βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την καθαριότητα του νησιού και για πρώτη φορά επιβλήθηκαν και πρόστιμα. Αναλάβαμε όλο το βάρος της καθαριότητας του νησιού χωρίς να απευθυνθούμε σε εταιρείες εξοικονομώντας έτσι χρήματα για τον Δήμο. Σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά και η ευγενική προσφορά του Δήμου Πειραιά με την παραχώρηση ενός απορριμματοφόρου μετά από επαφές με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Μόραλη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Για πρώτη φορά υπήρξε και απογευματινή βάρδια αποκομιδής απορριμμάτων στον οικισμό και τρείς εργάτες καθαριότητας για τον οδοκαθαρισμό του οικισμού και του λιμανιού. Βάψαμε τα πρες κοντεινερ τα οποία δεν είχαν βαφτεί ποτέ και ήταν ένα αίσχος, επανακαθορίσαμε τις θέσεις των κάδων και υποχρεώσαμε του επαγγελματίες βάση του κανονισμού να προμηθευτούν δικούς τους. Υπογράψαμε συμβάσεις με τη Ε.Ε.Α. και την Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε. και ήδη έχουμε παραλάβει πενήντα κάδους και ξεκινήσαμε πιλοτικά με την τοποθέτηση μερικών στον Δήμο στα σχολεία και στα μεγάλα σουπερ μάρκετ . Παραχωρήσαμε την χρήση του χώρου στο παλιό νταμάρι στην εταιρεία Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε. στον οποίο αποθηκεύουμε προσωρινά τις ηλεκτρικές συσκευές πριν την μεταφορά τους στην Πάρο. Καταγράψαμε και ακολουθήσαμε τις διαδικασίες για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων τα οποία ήταν παρατημένα σε διάφορα σημεία δημιουργώντας μια αλγεινή εικόνα τόσο στους επισκέπτες όσο και στους Δημότες. Ήδη έχουν απομακρυνθεί δεκατέσσερα αυτοκίνητα και έχουν παραδοθεί στην αρμόδια εταιρεία. Καθαρίσαμε και ευπρεπίσαμε τους χώρους στο Δημοτικό γκαράζ και το παλιό τυροκομείο. Ξεκινήσαμε το βάψιμο σε όλα τα δημοτικά κτίρια τα οποία βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση. Είχαν να βαφτούν τουλάχιστον δέκα χρόνια. Υπεύθυνος καθαριότητας είναι ο κ. Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Διονυσίου τον οποίο ευχαριστούμε που κράτησε το χωρίο καθαρό.
Στον τομέα της ύδρευσης συντάξαμε και ψηφίσαμε κανονισμό ο οποίος δεν υπήρχε και προσπαθήσαμε από την αρχή να λύσουμε προβλήματα τα οποία χρόνιζαν. Ξεκινήσαμε αλλάζοντας το πίνακα στο κεντρικό αντλιοστάσιο ο οποίος είχε καταστραφεί μετά από φωτιά, αλλάξαμε τις πομόνες σε πέντε γεωτρήσεις που ήταν χαλασμένες και αντικαταστήσαμε τους ηλεκτρικούς πίνακες. Επισκευάσαμε κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης από τους οποίους για χρόνια χανόταν πάρα πολύ νερό. Επεκτείναμε το δίκτυο από τον κάμπο στα κάτεργα καταργώντας παράλληλα την γεώτρηση ή οποία ήταν χαλασμένη και δεν είχε και νερό. Αντικαταστήσαμε τους υδρομετρητές στο κάμπο με την τοποθέτηση νέων μισής ίντσας με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης. Εκδώσαμε λογαριασμούς μόνο με τα πάγια οι οποίοι είχαν να εκδοθούν από το 2013. Επικαιροποιούμε και διορθώνουμε την βάση δεδομένων έτσι ώστε σιγά σιγά να αρχίσουμε να μετράμε τις καταναλώσεις και να εκδίδουμε τους λογαριασμούς όπως πρέπει. Όλοι γνωρίζουν ότι οι υδρομετρητές στον οικισμό έχουν να μετρηθούν εδώ και πέντε τουλάχιστον έτη και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν καν που είναι τοποθετημένοι. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν η βελτίωση της ποιότητα ς του νερού με ότι αυτό συνεπάγετε για εμάς τους ίδιου αλλά και για τον τουρισμό. Το δύσκολο αυτό έργο έφερε σε πέρας ο Δημοτικός σύμβουλος Πατέλης Δημήτρης με την βοήθεια του Ραγκούση Κωνσταντίνου οι οποίοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση μέρα και νύχτα σε βάρος του ελεύθερου χρόνου τους.
ΗπαρουσίατουΔήμουστοΛιμενικόΤαμείοΠάρου-Αντιπάρουήτανεπιτέλουςαδιάλειπτη,συνεχής καιαποτελεσματική,ιδιαίτεραεπωφελήςδεγιατασυμφέροντατουνησιούμας,καθώςεπιτύχαμεεπιχορήγησηύψους80.000ευρώκαιπρογραμματίζουμε έργακαιπαρεμβάσειςστολιμάνιστοπροσεχέςμέλλον(δημόσιεςτουαλέτες,φωτισμός, πηλαρς κ.ά.). Στο σημείο αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους οι οποίοι δούλεψαν για τον σκοπό αυτό τον Αντιδήμαρχο κ. Βαλιλόπουλο Ιωάννη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Παλαιολόγο Δαμιάνο το κ. Μωράκη Γεώργιο καθώς και τον κ. Μαούνη Ιωάννη

ΗΚοινωφελήςΕπιχείρησητουΔήμουΑντιπάρου(ΚΕΔΑ)μεενέργειεςτουΔήμουέχειαναπτυχθείκαιμετασχηματιστείσεουσιαστικόπολιτιστικόπυρήνατουνησιού,μεδράσεις,συνεργασίεςκαιεκδηλώσειςπουδικαιώνουν,κατάτηνπροσωπικήμουάποψη,τηθέσηπουεμπιστεύτηκαστηδραστήριακ. ΚαλαργύρουΑθηνά, Καθώς επίσης και το Δ.Σ. της ΚΕΔΑ . Ιδιαιτέρως δε τον κ. Παντελάκη και την κ. Μαρινάτου Μαρία η οποία μαζί με την θεατρική της ομάδα ομάδα Ερωδιός προσφέρει πολλά στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

Παρόμοια δικαίωση μπορώναεκφράσω για τον Πρόεδρο καιόλοτοΕπιτελείοτης ΤουριστικήςΕπιτροπής,ηοποίαστενάσυνεργαζόμενημετηνΚΕΔΑανέπτυξεσυγκεκριμένηστρατηγικήστοντομέατουτουρισμού,όπουωςσήμεραακολουθούνταντυχάρπαστηκαιμεέλλειψηφαντασίαςπολιτική.
Καταγράφηκανκαιεκτιμήθηκανγιαπρώτηφορά στατιστικά δεδομένα,έγινεκαταγραφήκαιαξιολόγησητουτουριστικούπροϊόντοςσεσυνεργασίαμε τοΠαρατηρητήριοΤουρισμού,ενώαπό τοσύνολοτωνδράσεώντηςαξίζεινααναφερθούνιδιαιτέρωςηεπιτυχήςπαρουσίατουνησιούμαςωςελκυστικούτουριστικούπροορισμούσεπέντεμεγάλεςδιεθνείςεκθέσειςμέχριτοτέλοςτου2015,ηκατάθεσημελέτηςφωτισμούκαιάλλωνπαρεμβάσεωνστοΚάστρο-σεστενήσυνεργασίαμετηνΑρχαιολογικήΥπηρεσία-,οιπρωτότυπεςπαρεμβάσειςστοχώροτουΣπηλαίου(φυλλάδια,φωτογράφισηεκνέου,προγραμματισμόςνέωνπαροχώνστοπροσεχέςμέλλον),οιστοχευμένεςενέργειεςκαιπαρεμβάσεις,σεσυνεργασίαμε τον Έπαρχοκ.Μπιζά γιατηχρηματοδότηση τηςαναστήλωσηςστοΔεσποτικόαπότηνΠεριφέρειακαταθέτονταςπαράλληλαόλεςτιςεγκεκριμένεςμελέτεςαπότοΚ.Α.Σ.στις αρμόδιεςυπηρεσίες,οιδημοσιογραφικέςεπισκέψεις(presstrips)στοναρχαιολογικό χώροστηθεσηΜάντρατουΔεσποτικού,καθώςκαιηζωντανήσύνδεσητουυπεύθυνουαρχαιολόγουκ.ΓιάννουΚουράγιουσεσυνέντευξήτου(στηνεκπομπή“Μένουμε Ελλάδα”)απότοχώροτωνευρημάτων,γιαπρώτηφοράστα χρονικά. Ιδιαίτερηαναφοράπρέπειναγίνει στοθεσμότουcrowdfunding,καθώςμετηδημιουργίαψηφιακήςπλατφόρμαςδωρεώνοΔήμοςμας καθίσταται ομοναδικόςδήμος(leader)στη χώραπουεφαρμόζει κάτιπαρόμοιο.

Στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν πρόεδροι των σχολικών επιτροπών κ. Τριαντάφυλλος Ιωάννης στο Δημοτικό και ο κ. Σταθερός Νικόλαος στο γυμνάσιο τα κατάφεραν περίφημα δουλεύοντας αθόρυβα δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και αντιμετωπίζοντας νέα με επιτυχία. Άλλωστε οι προηγούμενες θητείες του σε θέσεις και συλλόγους σχετικές με τα σχολεία και η εμπειρία τους παρείχαν όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία τους.
Είχαμε άριστη συνεργασία και στηρίξαμε τους τοπικούς συλλόγους οι οποίοι τόσο με τις δράσεις τους, όσο και με την εθελοντική προσφορά τους σε θέματα που αφορούν τον Δήμο μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε θέματα καθημερινότητας και όχι μόνο ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνω στον Πρόεδρο του συλλόγου Αντίπαρος εν πλω κ. Τάκη Ευσταθιανό την σύζυγο του Σοφία καθώς και την κυρία Τατιάνα Κοντούλη Γραφίστρια η οποία έχει δουλέψει πάρα πολλές ώρες για τον Δήμο. Ευχαριστούμε επίσης και τον Σύλλογο γυναικών Αντιπάρου , τον Σύλλογο Αι Γιάννη Σπηλιώτη και ιδιαίτερα την κ. Πατέλη Ζαχαρώ για την αμέριστη βοήθεια της σε όλες τις εκδηλώσεις και όχι μόνο, τον Εξωραιστικό σύλλογο του Αγ. Γεωργίου και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Μαρίνο Κάβουρα και ελπίζουμε στο μέλλον η συνεργασία μας να γίνει ποιο στενή και αποδοτική
Κινητοποιήσαμε τους πολίτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά σε διάφορα αιτήματα μας για προσφορά είτε παροχής υπηρεσιών είτε παροχή εμπορευμάτων. Αντιμετωπίσαμε έτσι διάφορα μικροπροβλήματα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατον να επιλυθούν. Ενδεικτικά οι δωρεές ήταν περίπου τριάντα. Πρόθεση του Δήμου είναι να διοργανώσει μια τιμητική εκδήλωση ειδικά για αυτούς.
Ουσιαστική ήταν καιηανταπόκρισηΔήμωνστοκάλεσμαμας,όπωςτουΔήμουΠειραιά,όπουμεπρωτοβουλία του δημάρχουκαι φίλουτουνησιούκ. Μώραληπαραχωρήθηκεαπορριμματοφόροόχημαπουβοήθησεσεμεγάλοβαθμό στηνκαθαρήεικόνατουνησιούωςσήμερα,καθώςκαι τουδημάρχουΝάξουκαιΜικρώνΚυκλάδωνκ. Μαργαρίτημετηνπαραχώρησημηχανικού τουδήμουτουγιατησύναψηπρογραμματικήςσύμβασηςσχετικάμετηνπρομήθειαεξοπλισμούμηχανημάτωνανακύκλωσηςκαικομποστοποίησηςτωνΑΣΑτουδήμουμας.
Ήδη,τέλοςείναιδρομολογημένηησύμπραξητωννησιώνΑντιπάρου,Πάρου,Νάξουκαι ΜικρώνΚυκλάδωνμεστόχοτηδιαδημοτικήσυνεργασίακαιαναπτυξη (ΤΑΠΤΟΚ/CLLD).

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Δημοτικούς μου συμβούλους αυτούς που εκλέχθηκαν και αυτούς που δεν εκλέχθηκαν οι οποίοι ο καθένας με τον τρόπο του βοηθάει ώστε να γίνουν πράξεις τα οράματά μας και οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Κόντραστιςαντιξοότητεςπουκληροδοτήσαμεαπότηνπρώτηκιόλας μέρατηςανάληψης,μετοαποκεφαλισμένοπροσωπικότουΔήμουσεκαίριεςθέσειςκαιτηνέλλειψηοργάνωσηςσεπολλάπεδία,αλλάκαι σεμιαεποχήπαρακμήςόπουοικεντρικοίπόροιμειώνονται,όπωςκαιηκρατικήμέριμνα γιατηνπορείακαιανάπτυξη τωνδήμων,σεμιαεποχή γενικότερηςκοινωνικοοικονομικήςκρίσηςπουέμμεσακαιάμεσαπλήττεικαιτονπληθυσμότουνησιούμας,πιστεύωπωςκαταφέραμεναπαρουσιάσουμεένααπόλυταθετικόπρόσημο.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΦΑΡΟΥΠΟΣ